De keerzijde van succes

02-07-2019

Succes uitstralen is helemaal in. In levende lijve of via berichtjes op social media. Om goede sier te maken, willen we een leuke studie volgen, een uitdagende baan hebben, veel geld verdienen, mooie kleding dragen, talrijke vrienden verzamelen en in een kinky auto rijden. Als we slagen, mag iedereen het weten, als we falen, houden we de schijn op. Minder fraaie kanten worden onderdrukt, minder glansrijke prestaties verdoezeld. We leggen de lat hoog en voeren de druk op. Waarom eigenlijk?

Succes uitstralen wordt in onze maatschappij steeds belangrijker. Naar onze vrienden en familie toe en op straat naar onbekenden toe. Succes verkoopt! Zijn we minder succesvol, dan houden we de schijn op. Maar het uitstralen van succes neemt absurde vormen aan. Er wordt geen foto meer op social media gedeeld zonder een bewerking, jongens gaan steeds eerder naar de sportschool om spieren te kweken en meisjes willen er op jonge leeftijd al hip en sexy uitzien.

Op hol geslagen
We lijken op hol geslagen. Waar komt deze overdreven hang naar en uitstralen van perfectie vandaan? We zijn vatbaar voor wat we voorgeschoteld krijgen. We willen graag het succesvolle uiterlijk en gedrag van onze helden kopiëren. Helden uit de film, van televisie, uit de muziekwereld en in de sport. Zij die het naar ons idee helemaal hebben gemaakt. Onze neiging om dit succes te kopiëren wordt door de commercie flink uitgebuit. Zo worden jongeren bestookt met reclames van deo-sticks, hamburgers en koele drankjes. En niet zonder succes.

De keerzijde van perfectie
Loopt een populaire acteur in een succesvolle film met een bekertje koffie over straat, dan lopen binnen de kortste keren hordes mensen met koffie over straat. Zo eenvoudig zijn wij te beïnvloeden. Het ziet er cool uit, dus willen wij het ook. Perfect willen zijn, er cool uit willen zien en continu succes uitstralen heeft een enorme keerzijde: het maakt ons ziek, ongelukkig en egocentrisch. De hoogste tijd om de lat lager te leggen en de druk te verminderen.

Schijn bedriegt
Slechts een klein deel van de mensheid is in materiële zin echt succesvol. Zij kunnen alles kopen wat hun ego begeert, zij kunnen te pas en te onpas de ogen van anderen uitsteken met dure prullaria. Maar weet dat schijn bedriegt. Achter dit perfecte masker van succes gaat vaak heel wat leed schuil. Waarom? Omdat het vergaren van materiële zaken geen echte voldoening geeft, geen diepe lagen van bevrediging aanboort. Het is flinterdun en vederlicht, meer niet. Zinvol bezig zijn legt wel gewicht in de schaal, schenkt wel diepe bevrediging, maar dat dan doen zij vaak niet.

Ziekmakend
En toch willen wij altijd in positieve zin opvallen, met alle gevolgen van dien. We raken gestresst. Elk moment van de dag succes uitstralen is ondoenlijk. Niemand is en kan altijd succesvol zijn. We zijn mensen met meer en minder mooie kanten, met meer en minder kwaliteiten, met meer en minder geluk in het leven. Iedereen stoot weleens zijn hoofd, iedereen heeft weleens een slechte dag, iedereen is weleens moe. Dit is heel normaal en niets om je voor te schamen.

Door die constante druk en stress worden we ziek. We krijgen fysieke, mentale en emotionele klachten. We zijn teleurgesteld als we falen en depressief als het succes geen voldoening geeft. We verminken ons lichaam met slechte voeding, plastische chirurgie, cosmetica en overmatige sport. Om ons ledige bestaan te vullen proppen we ons vol met zoetigheid, om ons zware gemoed te sussen zuipen we ons klem.

De kosten van schone schijn
We zijn allen diep vanbinnen onzeker en dat wordt flink uitgebuit door de commercie. Zij reiken ogenschijnlijk de oplossing aan: nieuwe kleding, make-up, auto, huis, etc. Uitbuiters verdienen er een vermogen mee, slachtoffers raken een vermogen kwijt. Aan zogenaamd succes hangt een flink prijskaartje. Het kost veel om eraan mee te doen, het kost veel om de puinhopen weer op te ruimen. 

Hoe kunnen we ons verlossen van de beïnvloeding?

We kunnen ons bevrijden van de druk door de onzekerheid ín ons op te lossen. Dus de oplossing zit niet aan de buitenkant (haar, kleding, etc.), maar aan de binnenkant. Door regelmatig te ontspannen en te mediteren, komen we tot rust en kunnen we verbinding maken met ons innerlijke gevoelsleven. Door hier bewust contact mee te maken, gaan we ontdekken wat ons écht gelukkig maakt. Dus niet de uiterlijke schijn, maar de innerlijke bevrediging.

Eerlijke helden
Het zou onze helden sieren als zij ons daarbij een handje willen helpen. Laten zij eerlijk zijn over de keerzijde van hun succes. Wat hebben zij allemaal moeten laten om zover te komen? Laten zij eerlijk zijn over hun uiterlijk. Deel eens een foto van jezelf als je net uit bed komt. Vertel eens over je onzekerheden en tegenvallers, stel je eens kwetsbaar op. Niet de schone schijn maar eerlijkheid duurt het langst. Eerlijk zijn is hét recept voor een gezond en gelukkig leven. Naar jezelf toe en naar anderen toe, thuis, op straat en op social media.

In liefde,
David Goedhart